İSHAL VAKALARIYLA İLGİLİ GENEL AÇIKLAMALAR

İSHAL VAKALARIYLA İLGİLİ GENEL AÇIKLAMALAR

Dünya Sağlık Örgütü ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Erken Uyarı Cevap ve Saha Epidemiyolojisi Başkanlığınca yapılan araştırmalarda havaların sıcak olduğu yaz aylarında diğer aylara göre vaka sayılarının fazla olduğu tespit edilmiştir. Buna neden olarak da aşırı sıvı kaybına bağlı barsak florasının bozulması, kontrolü olmayan suların tüketimi (köylerde veya yaylalarda çıkan temiz olduğu düşünülen sular, güneş altında soğuk zincir kuralları ihlal edilmiş ambalajlı sular), hijyen kurallarına uyulmadan fazla miktarda çiğ sebze-meyve tüketimi, seyahat fazlalığı, evlerde veya dışarda yenilen bozulmuş veya bozulmaya yakın yiyecekler, damak zevki olarak alışık olunmayan farklı yiyecekler vb. sayılabilir.

Enteritin nedenleri arasında çoğunlukla enfeksiyon viral ajanlar (enterovirüs, rotavirus) bulunmaktadır. Enteritten korunmak için; sanitasyon ve hijyen kurallarına dikkat edilmeli, el yıkama kurallarına uyulmalı, hastanın gıda ile uğraşması engellenmeli, yiyecek ve içecek tüketiminde dikkatli olunmalıdır.

Tedavisi sebebe yönelik olarak yapılır. Tedavide kaybedilen suyun ve tuzun yerine konması ilk adımdır. Şikâyetleri arttırabilecek gıdalardan (baharatlı, yağlı, kızartma, yüksek fiber içeren, çiğ, sütlü vb.) uzak durmak gerekir. Hastalık sırasında bol sulu, iyi pişmiş, karbonhidrat ağırlıklı, az yağlı gıdalar tercih edilmelidir ve bol sıvı tüketilmelidir.

15.07.2017 tarihi itibariyle Müdürlüğümüz Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğümüzce yapılan değerlendirmede;

Temmuz ayı içerisinde Merkezdeki sağlık birimlerimize 01-07-2017 ile 14-07-2017 tarihleri arasındaki Akut Gastroenterit (AGE) şikâyetiyle başvuranların sayı toplam 102’dir. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Erken Uyarı Cevap ve Saha Epidemiyolojisi Başkanlığı ile Entegre olan sistemimizde AGE vakaları anlık izlenerek elektronik ortamda takip edilmektedir. Hastaneye müracaatların Salgın olarak kabul edilebilmesi için bir önceki yıl aynı tarihler arasındaki vakaların belli bir oranda yüksek çıkması gerekmektedir. Geçen yılın aynı dönemine ait toplam vaka sayısı 124’tür. Yapılan araştırmalarda sağlık birimlerine müracaat vakaların genelde dışarıdan gelen (yaz tatili için il, ilçe köylerine dönenler, festivaller nedeniyle il dışından gelenler, tur şirketleriyle doğa turizmi için ilimizi ziyaret edenler vb.) kişilerde görüldüğü saptanmıştır.

Artvin il merkezinde 4 adet içme kullanma suyu şebeke hattı mevcut olup bunlar Kafkasör Mezra mevkiinden gelen Oluklu, Genya mevkiinden gelen Naşot, Yokuş dibi mevkiinden gelen Abazoğlu ile Çoruh Kuyu Suyu hatlarıdır. 2017 yılında bu şebeke güzergâhlarındaki noktalardan alınan su numunelerinde her hangi bir kirlilik saptanmamıştır. Ayrıca son döneme ait (16.06.2017-14.07.2017 tarihleri arasındaki) bakiye klor ölçümü 0,2-04 ppm makül seviyededir.

Bununla beraber merkez şehir şebekelerinden alınan ve Erzurum Halk Sağlığı laboratuvarında yapılan denetim izlemesi tahlil sonucunda yapılan kimyasal analiz parametrelerinde de herhangi bir yükseklik söz konusu değildir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Bu sayfa 195 defa görüntülenmiştir   |   Bu sayfayı Word'e aktar